Bujorul (Paeonia officinalis)

Posted May 15th, 2012 by admin

Mai, ultima lună din primăveră, premergătorul lunilor însorite şi mult aşteptate de vară, vine cu multe delicii gastronomice dar şi olfactive.Pe lângă minunaţi trandafiri, bujorul (paeonia officinalis) este una din floriile reprezentative ale acestor lunii.Bujorii au o istorie îndelungată în toată lumea, iar în antichitate erau folosiţi atât ca remediu medicinal, cât şi ca ingredient în diverse mâncăruri.

Bujorul este una dintre cel mai vechi plante ornamentale,având originile în China, numindu-l “sho yo”, în traducere “cel mai frumos” ,devenind în timp simbolul Chinei, floarea a onoarei şi a bogăţiei. În 1903, Dinastia Qing a declarat bujorul floarea naţională a Chinei. Bujorii sunt cunoscuţi în China încă din anul 100, înainte de Christos, însă de-abia în timpul Dinastiei Sui a fost recunsocută ca floare ornamentală. În timpul Dinastiei T’ang, în anii 618-906, bujorii au devenit foarte populari la grădina imperială, unde se aflau chiar sub protecţia împăratului.

Bujorii sunt şi o sursa de inspiraţie în artă. Frumuseţea bujorilor a fost surprinsă de-a lungul timpurilor în opere din lumea întreagă. În secolul XVII, artiştii din China şi Japonia au încorporat tema bujorului în operele lor de artă. Bujorul este de asemenea unul dintre simbolurile naţionale ale Chinei şi a fost folosit în numeroase creaţii literare şi în pictură. În China, bujorul este unul dintre cele mai răspândite motive de artă decorativă şi poate fi regăsit pe obiecte din porţelan, picturi, haine şi tapiserie. Şi în Japonia, bujorul este unul dintre cele mai des întâlnite simboluri, atât în artă cât şi în opere literare. În Europa, tema bujorului a apărut mai târziu, însă pictori precum Renoir sau Fantin-Latour au încorporat în tablourile lor şi bujori.

Ştiaţi că: Bujorii au fost aduşi în Anglia în 1200, de către legiunile romane. Aceste plante au fost descrise pentru prima oară într-un manual de botanică în anul 1636. Dacă sunt plantaţi în bătaia directă a soarelui, bujorii pot înflori în doar o saptamană, iar dacă cresc alături de alte plante perene, bujorii vor înflori tot timpul anului. Numele japonez al bujorului, Ebisugusuri, înseamnă “leac medicinal adus din China” şi era folosit pentru tratarea durerilor menstruale, a astmului şi a epilepsiei.

Share

Comments are closed.